Pro Studio käytännössä

22.06.2022

Pro Studio VAULT - oman studiomme siirto 1.6.2022

Tässä kuvattu oman miksaus- ja masterointitarkkaamomme siirto huoneesta toiseen. Ideana kertoa että Pro Studio-konseptimme toimii myös käytännössä.

Edellinen huone n. 16 m2 oli ikkunaton, äänieristetty tila kelluvalla lattialla. Uusi huone joka on kooltaan n. 15m2 valittiin tarkoituksella haastavaksi sillä kolmella sivulla on käytännössä pelkkää lasia tai ikkunaa eli heijastusten kannalta varsin haastava. Huonekorkeus uudessa tilassa on 2600 mm, kaikki nurkat suorakulmaisia ja huone on ennen toiminut neuvotteluhuoneena.

Projektiin kului kolme vajaata työpäivää.

Päivä 1. Purettiin kalusto ja kaapeloinnit laitettiin nippuun sekä päätettiin että siirretään laitteet omissa räkeissään. Masterointitiski siirrettiin kokonaisena. Lisäksi purettiin akustointielementit seiniltä ja katosta joiden irrottaminen kesti n. tunnin.

Päivä 2. Siirrettiin kalusto sekä akustointielementit uuteen tilaan. Muuttomatkaa oli n. 5 km.

Päivä 3. Akustointielementit asennettiin seinille ja kattoon samalla tavalla kuin ne olivat olleet edellisessä huoneessa koska niiden paikka oli jo optimoitu ja uusi huone oli muodoltaan samankaltainen. Seinäelementit roikkuvat pääasiassa ikkunoiden kahvoista joten reikiä ei jouduttu tekemään kuin yhdelle seinälle 3kpl ja kattoon 6 kpl. Kattoelementeillä on omat kiinnikkeet. Huone mitattiin sekä säädettiin Trinnovin ST-2:lla ja n. klo 17.00 huone oli valmis ja kuuntelu kunnossa. Taajuusvaste saatiin 2dB:n sisälle koko 20Hz-20kHz alueella ja vaihekäyrästäkin tuli oikein mainio. Äänityöt, erityisesti masteroinnit tässä uudessa tilassa ovat menneet kerralla maaliin mikä osoittaa että kuuntelu toimii myös käytännössä.

Huone tullaan vielä mittaamaan uudelleen kun Kii kaiuttimien BXT-laajennukset ovat saapuneet ja asennettu.

Alla kuvat prosessista:

Lähtökohta - vanha tarkkaamo maaseudun rauhassa. Ikkunaton, äänieristetty ja kelluvalla lattialla.

Akustointielementit purettu, kalusto nipussa ja muutto käynnissä.

Elementit nostettu paikoilleen, kalusto paikallaan ja kytkettynä. 

Mittaukset menossa. 

Kuvassa ylhäällä taajuusvaste ennen korjauksia mutta akustointielementit asennettuna. Suurin vaimentuma 90-120 Hz alueella joka aika tyypillinen sekä korostuma alimmassa botnessa. Alemmassa kuvassa taajuusvaste korjattuna pelkästään Trinnovilla ilman Kii kaiuttimien omaa eq:ta.

+/- 6dB on raja mikä kannattaa vielä ohjelmallisesti tai eq:lla korjata. Tätä suuremmat korostumat tai vaimentumat pitää hoitaa muilla tavoin koska 6dB:n jälkeen alkaa syntymään muita ongelmia kuten vaihevirheitä ja säröä.

Kuvassa kuuntelun vaiheiden käyttäytyminen ennen ja jälkeen. 30Hz:ssä oli 180 asteen vaiheenkääntö mutta muutoin varsin mallikas käyrä. Alla korjattuna joka on erittäin hyvä lopputulos.

Tämän järjestelmän sieluna toimii edustamamme Kii Audio-kaiuttimet jotka helpottavat huomattavasti alimpien taajuuksien kanssa. Herttakuvio äänentuotossa vähentää huomattavasti heijastumia kun kaiutin ei ympärisäteile matalia taajuuksia. Kii kaiuttimissa on myös oma sisäinen parametrinen eq joka on hyvin käyttökelpoinen moniin tilanteisiin.

Mittaukseen ja korjaukseen toimii erinomaisesti edustamamme Trinnovin tuotteet. Mittaukset on helppo suorittaa ja järjestelmä laskee korjaukset välittömästi. Trinnov on ohitettavissa hiiren klikkauksella ja tässä vaiheessa moni vasta ymmärtää kuinka paljon huoneen sointi vaikuttaa kuunteluun kun kuunnellaankin vain kaiuttimia eikä kaiuttimia + huonetta ja sen heijastuksia. Epämääräisen taajuusvasteen kanssa voi vielä oppia elämään mutta jos vaihevirheitä on kautta taajuusalueen, tulee stereokuvasta sekava jolloin on vaikea tehdä päätöksiä panorointien, stereokuvan leveyden, efektien ym. suhteen.

GIK Acoustics valmistaa järkihintaisia akustointielementtejä joiden valikoimista löytyy bassoloukut, diffuusorit sekä erilaiset akustointipaneelit erilaisilla kuoseilla.

Tätä huonetta avittaa myös 2kpl PSI AVAA jotka on sijoitettu huoneen takanurkkiin. AVAA on aktiivinen bassoabsorboija joka vähentää huonemoodeja 15-150Hz alueella. Ei välttämätön mutta auttaa varsinkin pienissä tiloissa ja pieniin tiloihin riittää monesti 1 kpl.

Tämän kaltainen huone ei korvaa varta vasten rakennettua studiotarkkaamoa jossa on järeät ääneneristykset ja akustoinnit. Pro Studio-konseptin ideana on että hyvä ja erittäinkin laadukas kuuntelu on rakennettavissa tavalliseen huoneeseen ilman kiinteisiin rakenteisiin investoimista. Eli koko studio on siirrettävissä tarpeen tullen, työt jatkuvat parissa päivässä ja lähimpään rautakauppaan ei ole koko omaisuutta työnnetty gyproclevyjen hankintojen merkeissä. Puhumattakaan että kuuntelu on erittäin korkealla tasolla, taajuusvaste ja vaiheet on kunnossa eikä sitä "no siinä kuuntelussa on vähän jotain ongelmaa ollu...."-osaston kanssa tarvitse enää tapella.  

Ota yhteyttä ja tervetuloa tutustumaan aiheeseen !